Yhteystiedot

Tervatupa
Prinkkiläntie 180
39965 KARVIANKYLÄ

Tervatuvalla on käytössä langaton verkko!

Puheenjohtaja
Arttu Alvari
040 754 0388
puheenjohtaja@koillis-karvianms.net

Sihteeri
Vesa Mustajärvi
0400 220 841
sihteeri@koillis-karvianms.net

Jahtipäällikkö
Jari Kannisto
0405585750


Tervatuvan
varaukset
040 176 00 38

Vuokraajan ikä 22 v.
(vastuuhenkilö)

Tervatuvan talonmies
Risto Luusalo
050 5160 208
Share |

Metsästyskoirien jäljestämiskoe (MEJÄ)

Teksti Aila Hauskamaa - tekstin ja kuvien kopiointi ilman lupaa kielletty

 MEJÄ-kokeen tarkoitus on testata koiran kykyä jäljestää haavoittunutta riistaeläintä. Koejäljellä pyritään keinotekoisesti jäljittelemään esim. haavoittuneen hirvieläimen kulkua. Laji sinänsä on erittäin yksinkertainen: koiralle osoitetaan alussa tehtävä ja lopussa tehtävä päättyy kaatoon. Koemuoto tarjoaa ohjaajallekin runsaasti ulkoilua monesti hyvin erilaisissa, vaikeissakin maastoissa, mutta ennen kaikkea se tarjoaa koiralle  mielekästä tekemistä.meja.jpg
  MEJÄ-harjoitus


Kokeessa on kaksi luokkaa, AVOIN ja  VOITTAJA -luokka. AVO-luokkaan voivat osallistua kaikenrotuiset koirat täytettyään 9 kuukautta, mutta vaatimuksena on Kennelliiton rekisteröinti.

Molemmissa luokissa jäljestämisaika on 45 minuuttia. Ennen varsinaiselle jäljelle lähtöä testataan joka kokeessa koirien paukkuarkuus yleensä haulikolla ampuen.Kaikki koirat yleensä läpäisevät tämän ongelmitta, mutta mikäli tuomari havaitsee koirassa paukkuarkuutta, se suljetaan silloin kokeesta.

AVO-luokkaan ei tarvita näyttelytulosta. Luokassa jäljen pituus on 900-1 000 metriä sisältäen kaksi 90 asteen kulmaa, joilla on makaus. Myös jäljen alussa sijaitsee lähtömakaus. Makauksella on lisätty verta jäljenvetosieneen ja sitä on pirskoteltu myös maahan. Jälki päättyy kaatoon, jona kokeissa käytetään hirvieläimen sorkkaa (peura, kauris, hirvi).

VOI-luokkaan vaaditaan vähintään virallisessa näyttelyssä saavutettu laatuarvostelu tyydyttävä (T) ja sen lisäksi AVO-luokasta kaksi  ensimmäistä palkintoa. Valionarvoon pätevät samat säännöt kuin lähes kaikkiin muihinkin lajeihin, eli näyttelystä vähintään 15 kuukauden iässä saavutettu laatuarvostelu hyvä (H) sekä kolme VOI1-tulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta->JVA

VOI-luokassa jälki onkin jo 1 200-1 400 metriä pitkä sisältäen viisi makuuta, joista yksi on jäljen alussa ja loput suorilla osuuksilla. Jäljessä on kaksi 90 asteen kulmaa ja lisäksi yksi kulma, jolla on veretön katkos=katkokulma. Jälki päättyy AVO-luokan tapaan kaatoon.

jaljestamassa.jpg
  Jäljestämässä

Kohti käytännön jäljestystä

Hyvän motivaation ja itsenäiseen työskentelyyn pystyvä koira onnistuu mejässä parhaiten. Myös hyvin koiraansa lukeva ja siihen luottava ohjaaja edesauttaa hyvän lopputuloksen saavuttamista.

Koelajissa käydään vuosittain kaikkien rotujen SM-kokeet sekä roduittain vielä oman rodun mestaruus kokeet.

Kokeen yhtenä tarkoituksena on myös löytää käytännön jäljestykseen kykeneviä parivaljakkoja. Monen lajia harrastavan mielestä kaikkein palkitsevinta on onnistua käytännön jäljestyksessä viranomaisten tai metsästäjien apuna.

jaljestetty_kolari_peura.jpg
  Jäljestetty kolaripeura